Kaj mora sporočati tvoja celostna grafična podoba?

Na kaj najprej pomisliš ob besedah vizualna identiteta in celostna grafična podoba, ki vključuje tvoj prepoznavni znak – logotip, barvno paleto, pisave, stil in občutek, ki nam ga daje?

Pomisliš na to, kako bo vse skupaj lepo izgledalo? Kako zabavno se bo poigrati z dizajnom? Mogoče se ti porodijo vsi dobri primeri in inspiracija, ki si jo zasledil pri drugih blagovnih znamkah ali podjetjih in kako je pri njih nekaj res hudo izgledalo?

Verjamem 🙂

Vendar naj to ne bo prva misel pri vizualni identiteti tvoje znamke ali podjetja. Začni s tem, kaj želiš povedati in sporočati skozi vizualno podobo. Seveda bodo na koncu to grafike ter vizualni material in ne besede, vendar morajo biti dobro podprte s sporočilom in pomenom.

Spomni se na letališče ali cesto, kako je z enostavnimi znaki vse jasno in glasno povedano.

Stop znak

Poznaš ta znak? Verjamem, da tudi dobro veš, kaj sporoča in zahteva od tebe, ko nanj naletiš na križišču. Ne potrebuje dodatne razlage ali zgodbe, da bi njegovi ˝uporabniki˝ razumeli njegov namen. Ne govori v megafon, kaj se ti lahko zgodi, če njegove zahteve ne boš upošteval. Niti ni posut z bleščicami, ovit v utripajoče lučke in opremljen z glasnimi zvočniki. 

Opozarja le z rdečo barvo, obliko in kratkim STOP. In je dovolj, kajne? Kjerkoli na svetu!

Tvoje sporočilo in poslanstvo

Zelo pomembno je, da je celotna vizualna podoba tvojega podjetja in znamke tesno povezana z njenim sporočilom in poslanstvom. Vzemi si čas in ju zelo dobro definiraj in ne kar skočit v oblikovanje celostne grafične podobe takoj, ko se odločiš za razvoj BZ.

Poslanstvo = prizadevanje tvojega podjetja

Katere produkte in storitve ponuja ter komu? In še bolj pomembno – zakaj? Zakaj počneš to, kar počneš za določeno publiko? Katere probleme ji boš rešil, kako boš vplival na njeno življenje? In še širše – kakšen vpliv bo imelo tvoje delo v svetu?

Imaš svoje unikatno sporočilo?

Kaj želiš, da ljudje ob tvoji BZ občutijo in naredijo? Želiš izzvati čustva ali akcijo? Kaj tvoje podjetje ˝dela˝ in kakšen je tvoj edinstven način za to? Verjetno ponujaš nekaj, kar ponujajo tudi druga podjetja, vendar imaš svojevrsten in drugačen način. Poskrbi, da to poveš še ostalim!

Ko imaš svoje sporočilo in poslanstvo zelo dobro razjasnjeno, se lahko lotiš razmisleka, na kakšen način bi ju upodobil, da bosta skozi grafike in vizualne materiale razumljiva tudi širši javnosti.  

Vrednote podjetja in blagovne znamke

So vodilo za tvoje delovanje in ˝obnašanje˝, smernice, kaj je zate pomembno in kaj so tvoje prioritete. Ne zadržuj vrednost za sebe. Pokaži jih, vključi jih kot pomemben del tvoje vizualne podobe, saj so temelj tvoje znamke in podjetja – na njih stoji celotna strategija in vizija! Zato dobro premisli, kaj so tvoje vrednote in kako jih boš sporočal.

Če je tvoja vrednota skrb za naravo in okolje, mora vse, kar se dotika tvoje znamke, to sporočati. Materiali, prostori, partnerji, s katerimi sodeluješ, celo papir in tisk, ki ga boš uporabljal za svojo promocijo. 

Eco-friendly-design-trgovina

Tvoja identiteta in identiteta ciljne skupine

Če imaš osebno blagovno znamko, vodiš svoje podjetje, si ti bistvo le-tega. Torej mora biti del vizualne identitete tudi tvoja. Ljudje želimo delati, sodelovati in kupovati od ljudi. Razmisli, kaj so tvoje ključne lastnosti, da bo tudi tvoja identiteta zrcaljena skozi branding blagovne znamke.

Povprašaj še okolico, kako vidi tebe in tvojo blagovno znamko – to ti lahko pomaga najti načine, kako se na učinkovit način predstavljati.

Ne pozabi na identiteto svoje ciljne publike!

Kdo so, kaj počnejo, kaj so njihove vrednote, cilji in prepričanja, hobiji ter kakšna je njihova osebnost. Razmisli tudi o njihovem demografskem profilu. Svojo ciljno publiko moraš zelo dobro poznati – oni se morajo identificirati s tvojo blagovno znamko in postati del nje. Z njimi boš komuniciral, jih nagovarjal in gradil zaupanje ter skupnost. V razmislek – del kakšne skupnosti si želijo postati?

Kaj delaš, ponujaš in prodajaš?

Do tukaj si uspešno skomuniciral, predstavil in upodobil svoje vrednote, identiteto sebe in znamke, učinkovito prenesel sporočilo in poslanstvo – ne pogrni na izjemno pomembni točki – jasno povej, kaj delaš in ponujaš. Ljudje radi popredalčkane zadeve, da so nam bolj jasne in razumljive.

Če prodajaš lesene zaboje za zelenjavo, bodi pozoren, da se ne vrti vse preveč okoli zelenjave, ker lahko ljudi zmedeš in jo bodo od tebe želeli kupiti – čeprav izdeluješ in prodajaš kakovostne lesene zaboje za shranjevanje.

! Podoba ima zelo pomemben vpliv na jasno, kratko in jedernato komunikacijo. Seveda želiš pokazati, da so tvoji zaboji idealni za shranjevanje domačih pridelkov in zelenjave, ki jo ljudje kupijo od lokalnih pridelovalcev, želiš pridih domačnosti in kakovosti. Vendar želiš, da te ljudje prepoznajo kot izdelovalca kakovostnih zabojev in ne pridelovalca zelenjave.

zaboj-zelenjava-marketing

Katero akcijo želiš spodbuditi?

Ki ni ˝Kupi moj produkt˝.

Pomisli – kaj želiš spodbuditi pri ciljni publiki širše od nakupa tvojega produkta (ki bo posredno vodilo do le-tega) ? ali če se vprašaš z druge strani – kaj ciljna publika želi storiti/doživeti/občutiti?

Si želijo doseči zadane cilje? Se kaj novega naučiti? Spremeniti svoje navade? Pomagati drugim? Spremeniti področje v življenju?

Izhajaj iz akcij, ki si jih ljudje želijo narediti. Če jih boš k temu spodbudil, jih boš zagotovo prepričal tudi, da jim bo tvoj produkt pri tem pomagal. 

igra-izkusnja-marketing

Ne pozabi, ljudje ne kupujemo stvari, kupujemo izkušnje, občutke, boljšo verzijo sebe! Ne pozabi, da pri tem veliko vlogo igra vizualna podoba tvoje blagovne znamke.

Vzemi si čas in analiziraj, kje z grafikami, fotkami, barvami, … učinkovito komuniciraš, kaj bi lahko nadgradil, česa manjka in kaj ne ustreza zgodbi tvojega podjetja. Verjemi, za dolgoročen uspeh tvoje znamke je to nuja!

 

Če potrebuješ pomoč pri odkrivanju in razvoju brezčasnega in unikatnega stila ter strategije, ki bodo govorili točno tisto, kar želiš, veš kje me najdeš.