Težim, da moramo #outofthebox. Kaj, zakaj in kako?

kako-zakaj_outofthebox
kako-zakaj_outofthebox

Kako to misliš, IZ ŠKATLE? Kam pa potem, ko grem ven? Kaj izven nje početi?

KAJ sploh to pomeni?

ZAKAJ bi se matral, če je notri tako fino?

KAKO naj zlezem ven, če ne znam plezati?

Še tako veliki kreativci se kdaj znajdejo znotraj svojih škatel in okvirjev – logično. Ni naravno ves čas skakati ven, kdaj je tudi nujno potrebno, da ostanemo notri. Določene zadeve potrebujejo strukturo, rutino, sistem, po katerem delujejo učinkovito in gladko. Pa vendar, tudi za vzpostavitev takšnih utečenih navad moramo pogledati najprej iz ene škatle, da se za nekaj časa kreativno usidramo v drugi.

Torej – KAJ pomeni razmišljati »out of the box«?

Ko stopimo čez mejo znotraj naših ustaljenih misli, znanj, izkušenj, navad. Ko presežemo znano in stopimo na neznan teren – ko tvegamo, ko pomislimo na nekaj, kar do takrat sploh ni obstajalo, kar je zunaj našega trenutnega vedenja – ko ne vemo, kaj nas tam zunaj čaka.

Okej, sliši se zanimivo, ampak ZAKAJ bi se gnal nekam,

kjer me je malo strah, kjer tvegam in ne vem kam se podajam ter kaj me tam čaka? Tukaj znotraj moje škatle je prav fino, udobno in toplo. Pa vse že poznam, sicer mi gredo kakšne stvari na živce, nekatere ne delujejo kot bi si želel, … Ampak, saj ni tako hudo 😉

Ker te zunaj čakajo nova znanja, izkušnje, ideje, ki vodijo v napredek, rast, razvoj in izboljšave. Spremembe, ki prinesejo kreativnost, zagon, motivacijo, premike zate in svet okoli tebe. Izzive in strahove, ki jih premagaš in se jih otreseš ter greš naprej poln novih pričakovanj, radovednosti in razigranosti.

Dobro, poskusim. KAKO? Je dovolj, da malo pobrskam po netu, najdem kakšno idejo in jo skopiram?

Point je, da vsem obstoječim informacijam, znanjem, izkušnjam, mislim, idejam, … – dodaš začimbo – nekaj, kar preseže znano situacijo – greš v ekstrem, absurd, napačno, neznano, daleč od resnice, v nesmisel. In se ne ustavljaš ob posameznih konceptih in idejah, ne obsojaš, analiziraš ali kako drugače meriš ustreznost. V tem koraku je ni. Pusti, da te odpelje daleč stran.

Išči asociacije ob idejah, ki se ti porajajo, jih med seboj kombiniraj, naredi izseke, preseke, izvlečke. Apliciraj jih na področja, za katera bi pomislil, da so nemogoče združljiva z idejo. Ne iščeš pravih odgovorov – iščeš alternative. V kreativnosti ni nikoli enega pravega odgovora. Z nadaljnjim raziskovanjem se bodo ideje luščile, kristalizirale in počasi vrednotile – tista prava in njena dodana vrednost se bo našla na preseku začetne pozicije in razlike, napredka ter rešitve z novo. Ali pa se bo vmes porodila ideja, ki sploh ne bo reševala tvojega izziva. In zelo pomembno – če okolje, kjer si, ne podpira kreativnosti, tveganja, napak ali sprememb – zamenjaj okolje ali si sam ustvari takšnega, ki ti bo to omogočalo ter te pri tem spodbujalo.

Kreativni koledar 2022 print

Ko že stopiš ven, se lahko zgodi, da se ustrašiš neznanega, se počutiš, kot da si na napačnem kraju – tukaj zberi vso svojo moč in se upri skušnjavi. Na tem mestu si daš tisto brco, h kateri te pogosto nagovarjam – ta majhen korak »čez« ti odpre neverjeten svet novega, zanimivega in neraziskanega. In vsakič znova in znova, na katerem koli področju – pri iskanju poslovne ideje, vodenju podjetja, motiviranju sodelavcev, uspavanju otroka, zasajevanju vrta, renoviranju kopalnice, … kjerkoli si lahko kreativen, zvedav in drugačen. Ker ti le spremembe omogočajo, da se premikaš ter ŽIVIŠ in ne samo dihaš.

Kako veš, kdaj si zares #outofthebox? Ko bi nekomu, ki bi ti takšno idejo predstavil, rekel, da se mu je malo odpeljalo 😀

Se vidiva izven boxa,

Kaja

P.S. Opomnike, ki te bodo vsak dan prijetno ampak učinkovito potiskali iz tvojih okvirjev in cone udobja, najdeš TUKAJ