Zakaj logotip ni ˝samo en˝ logotip?

Nekaj dni nazaj sem govorila s tiskarjem in mi je potožil o stranki, ki je prišla z željo po tisku na promocijski material. Potrebovala je promocijske svinčnike, beležke ter nalepke, s katerimi bi polepila svoje produkte. 

Pravi, da na takšne situacije naleti pogosto. Zakaj je o njej potožil?

(o tem, kaj vse je potrebno predelati in razmisliti preden se sploh lotimo oblikovanja logotipa in kako izjemno pomemben je ta del razoja in strategije blagovne znamke, bomo razpravljali v 2. delu Zakaj logotip ni ˝samo en˝ logotip).

Stranka mu je za tisk na promocijski material posredovala logotip (v JPG formatu), ki ga je izdelala sama. Logotip je bil izdelan v eni, primarni obliki – popolnoma neprimeren za tisk na materiale, na katerih ga je stranka želela imeti. Kompleksne oblike, barve s prelivi, sence in mnogo majhnih detajlov, ki že v velikosti nekaj centimetrov niso prepoznavni. Če bi želel takšen logotip natisniti na svinčnik, bi bil videti kot okrogla packa. Prav tako vseh barv in senc ne bi bilo mogoče upodobiti z enobarvnim tiskom na beležke. Želja glede majhne nalepke za označitev produkta, ki bi bila brez ozadja in izrezana po linijah, odpade.

Rezultat? Slaba volja stranke še preden je dobila svoje promocijske izdelke v roke. Kakšna slaba volja bi šele bila, če bi tiskar izdelal materiale z neprimernim logotipom in bi bili le-ti neuporabni oz. bi s svojo slabo kakovostjo povzročili kontra učinek, ki ga je stranka želela doseči z njimi. + to, da bi bil ˝kriv˝ tiskar, ker ni dobro opravil svojega dela. 

To je tako, kot če bi igrali košarkarsko tekmo, našemu soigralcu podali žogo, ki je ne bi mogel ujeti, potem pa se jezili nanj, ker ni zadel koša.

smernice oblikovanja logotipa

Torej, kakšen logotip potrebujemo?

Oblikovanja logotipa se lotimo preudarjeno. Pred tem imamo dobro postavjeno strategijo blagovne znamke, njene identitete in vizualne podobe. Postavljene smernice nam narekujejo, kje in kako se lotimo dela. S tem imamo velik del že opravljen, saj točno vem, kaj potrebujemo.

Kar pa se tiče same oblike logotipa – ki ni dovolj, da je ˝lepa˝! –

Logotip mora biti: 

  • kompatibilen s sporočilnostjo blagovne znamke in njene zgodbe

(ta del predelamo kasneje, ker si zasluži svoj zapis)

  • enostavnen, jasen ter prepoznaven

Tako boš zgradil prepoznavnost, zaupanje in vrednost svoji blagovni znamki.

  • uporaben v vseh okoljih

Logotip potrebujemo v različnih oblikah in formatih, da ga bomo lahko uporabili kjerkoli si ga bomo zaželeli videti – naj bo to v tiskanem ali digitalnem okolju – zato bomo potrebovali ne samo JPG format, ampak tudi PNG (s transparentnim ozadjem), vektorsko obliko (ki bo omogočaja aplikacijo logotipa v grafikah), lahko ga bomo povečali, kolikor bomo želeli in prenesli kamorkoli, brez da bi zmanjšali njegovo kakovost.

  • vsestranski

Potrebujemo več variacij in različic našega osnovnega logotipa, da nas bo uspešno predstavljal v različnih okoliščinah – npr. na svetlih in temnih ozadjih; v črno-beli kombinaciji; sekundaren logotip in podznak za situacije, ko je osnoven logotip prevelik, prezahteven, neprimerne oblike za določen format.

  • unikaten

Saj si ne želiš imeti enak (oz. izjemno podoben) logotip kot tvoja konkurenca in s tem povzročiti zmedo med ciljno publiko, kajne? Ali pa enak logotip kot neka čisto x blagovna znamka in te bo trg povezoval recimo z nakitom namesto z avtoservisom?

Oblikovanje logotipa Kaja Kreativa

Zato si tvoje podjetje/blagovna znamka zasluži edinstven, izjemen in nepozaben logotip – ki bo izstopal iz množice enakih, ki te bo povezoval s tvojo dejavnostjo, njeno zgodbo, lastnostmi in bo gradil zaupanje, kredibilnost in vrednost!

Zato svojega logotipa nikoli ne dojemaj kot ˝samo en˝ logotip!

Naslednjič se lotiva drugega dela, ki je v bistvu prvi – boš videl in spoznal, zakaj.